Mentalisaatiokyvyn taival
Irmeli Laitinen
MENTALISOITIKYVYN TAIVAL:
1. TOIMINTA JA REAKOINTI
Toiminta sisältää lähinnä taistelu-pako tason toimintaa. Sisältää jäykkää ja stereotyyppistä ajattelua. Korkea affektitaso. Reagoi miettimättä.
2. TIETOINEN OMASTA REAKOINNISTAAN
Tiedostaa tapahtumaan liittyneet tunteet. Hallittu tarkkaavaisuus. Pystyy punnitsemaan reagointitapaansa (vähintäänkin jälkeenpäin).
3. REFLEKTIIVISTA JA JOUSTAVAA AJATTELUKYKÄ
Vaatii tunteiden tiedostamista ja hallitsemista. Pystyy punnitsemaan toimintaansa, ajattelukykyään sekä ymmärtämään ja tulkitsemaan tunteitaan. Tarkkaavaisuuden kohdentamista ja pystyy ajattelemaan mitä ajattelee ja tuntee (reflektiokyky).
4. EMPATIA JA TODELLISUUTEEN VIRITTÄYTYMINEN
Pystyy mentalisoimaan samalla kun tuntee sympatiaa toista kohtaan ja toisen kanssa. Voi myös tuntea myös erillistunteita tuota toista kohtaan. Psykologinen mindfullness, ja kykenee tuntemaan ja ajattelemaan samanaikaisesti.
5. MENTALISOIMINEN
Kykenee mentalisoimaan eli kykenee sellaiseen prosessiin, jossa ymmärtää ja tulkitsee omaa toimintaa, tunteitaan, ajattelumallejaan sekä kykenee näkemään myös toisen ihmisen tarpeita, tunteita, uskomuksia ja kykenee ymmärtämään syitä tämän käyttäytymiseen. Näkee myös oman käyttäytymisen vaikutuksen toiseen. Edellyttää empatiaa ja mentaalista emotionaalisuutta. Kykenee symboliseen, luovaan ja tulkinnalliseen ajatteluun itseä, toista ja vuorovaikutusta kohtaan. Mentalisointi on osittain mielikuviin perustuvaa koska meidän täytyy kuvitella mitä muut ihmiset saattavat ajatella tai tuntea. Mikä sinänsä edellyttää empatiaa ja samaistumiskykyä.
Lähde: Richard L. Munich: Integrating mentalization-based treatment and traditional psychotherapy to cultivate common ground and promote agency. Teoksessa Jon G, Allen ja Peter Fonagy (eds.) Handbook of Mentalization-Based Treatment. John Wiley & Sons, Ltd 2006.